x 

Cart empty

BORGA H-500 
De Borga H-500 mag met recht een legendarische machine uit de Nederlandse geschiedenis van de landbouwtechniek worden genoemd. Bij Ter Borg & Mensinga’s machinefabriek te Appingedam werden meerdere soorten opraappersen gemaakt. Begin jaren 60 kwam de H-500 uit, waar naar verluid zo'n 300 van zijn geproduceerd. Tot ver in de jaren 90 was de Borga pers een veel geziene machine in de oogsttijd, vooral in het noorden van Nederland, maar ook daarbuiten. 

DE ONTWIKKELING VAN HET MODEL 
Eind 2017 werden de eerste stappen gezet voor het maken van een model van de Borga H-500. We wilden graag een Borga op het Oldambt diorama 'laten

Sietse is Borga kenner, enthousiasteling, monteur, én is in het bezit van enkele Borga persen. Een H-500 is bij Sietse opgemeten en gedocumenteerd, en daarna is een digitaal 3D model ontworpen.

 

Het digitale 3D model

Het digitale model is vervolgens 3D geprint waarna nog enkele met de hand gebouwde onderdelen zijn toegevoegd zoals de balenslee met kettingen. Uiteindelijk werd het nachtwerk om het model nog op tijd af te krijgen voor de beurs in Zwolle! 

HERINNERINGEN VAN KEES SICCAMA
Kees Siccama schreef in de Pionier over zijn ervaringen met de Borga pers. Het artikel is hieronder te lezen, met dank aan Sietse Vogelzang voor het ter beschikking stellen. 

Minitrac is Nederlands producent van tractor modellen in kleine oplages in schaal 1/32. Sinds 2001 bekend van onder andere ons allereerste model, de Eicher G40 werktuigendrager maar ook de Bautz 300 en John Deere Lanz 300 / 500.